Goede huisvesting is voor alle dieren erg belangrijk. Kwartels zijn makkelijk te huisvesten omdat ze niet zo groot zijn en niet veel eisen stellen aan het hok. Het hok moet voldoen aan de volgende eisen:
- Voldoende groot
- Vorstvrij
- Tochtvrij nachthok
- Beschutte plekjes om achter te schuilen
- Droge bodem
- Waterbak, voerbak en zand om in te badderen
De huisvesting kan zowel binnen als buiten gemaakt worden. Chinese Dwergkwartels en Japanse kwartels zijn goed te houden in een volière met exotische vogels, bijvoorbeeld met duiven, kanaries en andere zangvogeltjes. Deze kwartelsoorten zullen op de grond blijven en de andere vogels niet storen.
Kwartels in de volière
Een volière in de tuin met nachthokje is heel geschikt voor de huisvesting van kwartels. Je kan natuurlijk alleen kwartels houden, maar de meeste liefhebbers kiezen voor het houden van kwartels samen met andere exotische vogels. Vooral Chinese dwergkwartels en Japanse kwartels kunnen goed omgaan met andere vogels in de volière. Ze kunnen het hele jaar buiten in de volière blijven zolang er een vorstvrij nachthokje is. Zorg ervoor dat de kwartels naar het nachthokje kunnen zonder trappetje, want dit zullen ze niet gebruiken. Zorg verder voor wat beplanting in de volière zodat de kwartels zich kunnen verstoppen. Hierdoor voelen ze zich veiliger en zullen minder schrikachtig zijn.
De bodem van de volière moet niet te nat zijn, dus zorg voor goede afwatering of maak een gebied met betegeling. Kwartels kunnen slecht tegen natte pootjes.
Een volière is al gauw groot genoeg voor kwartels. Zorg voor een vloeroppervlakte van minstens 1 bij 1 meter.
Kwartels in aparte hokken
Als je kwartels binnen wilt houden, zorg dan voor ruime hokken op een tochtvrije plek. Kwartels produceren meer ammoniak in hun mest dan bijvoorbeeld kippen, dus zorg ervoor dat de lucht in de ruimte goed ververst wordt. De ruimte hoeft niet verwarmt te worden maar moet wel ruim boven het vriespunt blijven (5 graden Celsius).
Een goede maat hok voor 3 chinese dwergkwartels is 1 x 0,75 meter met een hoogte van 50 cm. Kwartels hebben weinig hoogte nodig in het hok omdat ze niet vliegen of op stok zitten. Een groter vloeroppervlakte van het hok is altijd beter, een te groot hok bestaat niet.
Een goede maat hok voor 3 Japanse kwartels is 1 x 1,5 meter met een hoogte van 60 cm. De hoogte wordt niet gebruikt door de kwartels maar kan gebruikt worden voor het plaatjes van planten, watertoren of decoratie. en groter vloeroppervlakte van het hok is altijd beter, een te groot hok bestaat niet.
Huisvesting met soortgenoten
Alle soorten kwartels kunnen in groepen gehouden worden. Bij een groep vrouwtjes kan maar één mannetje. Meerdere mannetjes zonder vrouwtjes in de buurt gaat meestal goed zolang ze vanaf jongs af aan samen zaten.
Chinese dwergkwartels vormen paartjes van 1 haantje en 1 hennetje. Dit is dus een groot genoeg groepje om samen te zetten. Je kan ook meerdere vrouwtjes per mannetje plaatsen, de vuistregel is tot een maximum van drie vrouwtjes en een mannetje.
Japanse kwartels kunnen als paartje worden gehouden of enkele hennetjes met één haantje.
Introduceren van soortgenoten aan een bestaande groep
Het kan lastig zijn om een nieuwe kwartel te introduceren in een bestaande groep. Een mannetje en een vrouwtje samen zetten gaat meestal goed. Maar een extra vrouwtje bij een bestaande koppel zetten of bij een bestaand groepje vrouwen kan uitdraaien op ruzie en het niet accepteren van het nieuwe vrouwtje. Het introduceren van een nieuw mannetje aan een groepje vrouwtjes gaat meestal wel goed. Het meeste succes heb je als alle kwartels zich nog niet “eigen” voelen met hun verblijf. Maak het verblijf dus helemaal schoon en verplaats voerbak, water en decoratie zodat het er anders uit ziet. Plaats vervolgens het nieuwe vrouwtje in het hok en plaats even later de andere dieren terug in het hok. Even wat geruzie kan geen kwaad, maar hou in de gaten of de introducee probeert te vluchten, zich verstopt of steeds nagejaagd wordt. Haal deze dan weer uit het hok en laat hem / haar in een apart hok bijkomen.
Probeer het een paar dagen later nog een keer, of plaats de groep tijdelijk in een ander hok terwijl je de introducee laat wennen aan het uiteindelijke hok. Plaats later het groepje erbij terug. Ze zullen zich minder eigenaar van het territorium voelen en daardoor minder reden zien om te vechten.
Kwartels los in de tuin?
Je kan kwartels niet los in de tuin laten lopen. Ze hebben geen instinct om terug te lopen naar een vaste plek. “I’m a rolling stone, wherever I lay my head is my home” zeg maar. Als je ze los zou laten, komen ze dus nooit meer terug maar zullen gewoon rondlopen op de plekjes die ze prettig vinden. Dat eindigt natuurlijk al gauw in problemen met katten, auto’s en buren. Houd kwartels daarom altijd in een volière. Alle soorten kwartels kunnen ook goed vliegen, ook al doen ze dit niet veel. Zorg dus altijd dat het hok of de volière helemaal is afgesloten.