Chinese dwergkwartels

Twee chinese dwergkwartels: Haan links en hen rechts

Chinese dwergkwartels (Coturnix chinensis, ook wel eens Synoicus chinensis genoemd) zijn een leuk soort vogel om in een volière te houden. Het zijn rustige vogeltjes die wel kunnen vliegen maar dit zelden doen. Echte grondbewoners dus. Ze eten graag alle zaadjes van de grond die de andere volièrevogels hebben laten vallen. Hierdoor houden ze de grond netjes en verhinderen dat muizen en ander ongedierte aangetrokken worden door veel gemorst voer op de grond. Verder is de chinese dwergkwartel ook een leuk vogeltje om te zien, broedt doorgaans zelf haar eieren uit en zorgt goed voor haar kuikentjes.

Uiterlijk van een Chinese dwergkwartel

Chinese dwergkwartels zijn zo’n 13 cm lang en wegen zo rond de 50 gram. Het is daarmee de kleinste hoenderachtige ter wereld.

Wildkleur chinese dwergkwartel mannetjes zijn blauw-grijs van kleur met een witte keelvlek met zwarte lijnen. Wildkleur vrouwtjes zijn bruin met vlekjes op de borst en streepjes – vlekjes op de rug. Er zijn veel kleurvarianten van de chinese dwergkwartel. Deze zijn gefokt uit de wildkleur variant en zijn vaak bijzonderder van kleur. Zo heb je bijvoorbeeld helemaal witte, bonte en zilverkleurige varianten van de chinese dwergkwartel. De andere kleurslagen kan je op de aparte pagina bekijken.

trio-chinese-dwergkwartels
Wildkleur haantje (links) en twee hennen chinese dwergkwartel

Oorspronkelijk leefgebied

Van nature komt de Chinese dwergkwartel voor zuidelijk China, Zuidoost-Azië, India, Indonesië, Nieuw Guinea, Filippijnen en het noorden van Australië. Daar leven ze tussen lage struiken en in graslanden.

Gedrag van Chinese dwergkwartels

Chinese dwergkwartels komen ook voor in kleurmutaties.
Chinese dwergkwartels komen ook voor in kleurmutaties. Deze man is daar een van.

De Chinese dwergkwartel is een rustig vogeltje dat de andere volièrebewoners met rust zal laten. Hij zal niet snel tam worden en kan wat zenuwachtig overkomen wanneer hij benaderd wordt. Voor soortgenoten kan dit soort kwartel soms wat agressief worden, voornamelijk wanneer volwassen chinese dwergkwartels voor het eerst bij elkaar gezet worden. Zet daarom alleen jonge chinese dwergkwartels in groepen bij elkaar, of introduceer ze 1 op 1 aan elkaar.

Chinese dwergkwartels leven in paartjes van 1 haantje en 1 hennetje. Ze zullen zich heel sociaal naar elkaar toe gedragen en dichtbij elkaar blijven. Een haantje kan ook samen gezet worden met twee of drie vrouwtjes. Ze zullen dan doorgaans ook goed sociaal samenleven. Het toevoegen van nog een extra vrouwtje aan een trio of koppeltje verloopt niet altijd goed. Het toevoegen van een mannetje aan een groepje kwartels waar al een mannetje bij zit gaat niet goed. Er kan maar één haantje bij hennetjes verblijven, anders wordt er fel gevochten.

Huisvesting en voeding

Benieuwd welke huisvesting geschikt is voor Chinese Dwergkwartels? Lees dan onze pagina Huisvesting voor kwartels. En voor de voeding kan je de pagina Voeding voor kwartels openen.

Chinese dwergkwartels
Chinese dwergkwartels, twee hennen en een haan.

Klik op een foto voor een vergroting.

Maken Chinese dwergkwartels geluid?

Over het algemeen zijn Chinese dwergkwartels stille beestjes. Maar het mannetje heeft wel een roep. Het is een vrij zachte, zangerige roep die meestal in de ochtend wordt gebruikt. Verder kunnen ze ook wel eens wat piepjes of roepjes geven overdag, maar dit is zeer weinig. Ik zou dus zeggen dat Chinese dwergkwartels geen overlast geven met hun geluid, zoals kippen dat wel doen.