Japanse kwartels

japanse-kwartel-man
Japanse kwartel man

Japanse kwartels (Coturnix japonica) zijn een leuk soort vogel om te houden, zowel voor de hobby als voor de eieren. Ze kunnen redelijk tam worden en zijn echt grondvogels, waardoor ze niet een heel hoog hok nodig hebben. Ze laten andere vogels in een voliere met rust, waardoor ze

Bij de commerciële kwartelhouderij worden Japanse kwartels gefokt voor hun eieren en voor het vlees. Ook veel hobbykwekers hebben Japanse kwartels omdat het fijne, rustige vogels zijn en ze in veel kleurslagen en types te fokken zijn.

Uiterlijk van een Japanse kwartel

De wildkleur van een Japanse kwartel is roodbruin met vlekjes donkerbruin en beige. De poten zijn roze en de snavel is donkergrijs van kleur. De mannetjes (hanen) en vrouwtjes (hennen) lijken op elkaar, maar de kleurtekening is net even anders. De veren op de borst van de vrouwtjes zijn beige met overal veel zwart-bruine vlekjes. De mannetjes hebben een roodbruin met beige borst, maar missen de vlekjes. Het roodbruin komt bij de mannetjes ook terug op de zijkant van de kop. Bij sommige mannetjes zie je ook een witte keelband, deze zie je nooit bij een vrouwtje.

japanse-kwartel-hen
Japanse kwartel hen in mutatiekleur

Er zijn veel kleurslagen te krijgen van Japanse kwartels. Zo zijn er witte, wit met zwarte vlekjes, beige en roodkleurige kwartels. Dit zijn allemaal kleurmutaties die ontstaan zijn door selectief te fokken in gevangenschap.

Er zijn ook veel verschillen in grootte en gewicht bij Japanse kwartels. De Japanse kwartels die voor vleesproductie gebruikt worden, wegen tot wel 300 gram. Het normale gewicht van een Japanse kwartel is 90 à 100 gram voor een mannetje en 100 à 120 gram voor een vrouwtje.

Oorspronkelijk leefgebied

Japanse kwartels komen van nature voor in Oost Azië (India, Japan, China, Vietnam en Korea) en in Rusland. Ze worden nu over de hele wereld door mensen gehouden. Daardoor zijn er ook in Afrika wilde populaties ontstaan.

Het natuurlijke leefgebied van Japanse kwartels is dichtbegroeide struiken, bos, ruig grasland, berghellingen met begroeiing en velden van hoge gewassen zoals tarwevelden.

Gedrag van Japanse kwartels

De Japanse kwartel is een vrij rustige vogel die overdag actief zijn. Meestal scharrelen ze wat rond en maken weinig geluid. Ze zijn goed tam te maken, waardoor ze niet zo zullen schrikken als ze benaderd worden. Ze zullen uit je hand eten als hier iets lekkers, zoals meelwormen, in zit. Kwartels zullen niet graag opgepakt worden, ook niet als ze tam zijn. Als de kwartels niet gewend zijn aan mensen kunnen ze erg schrikachtig zijn. Japanse kwartels vliegen niet graag, maar kunnen het wel. Vooral als ze schrikken zullen ze vrij recht omhoog opvliegen om een eindje verderop weer te landen.

Huisvesting en voeding

Benieuwd welke huisvesting geschikt is voor Japanse kwartels? Lees dan onze pagina Huisvesting voor kwartels. En voor de voeding kan je de pagina Voeding voor kwartels openen.

plant met japanse kwartels
Twee Japanse kwartels