Voeding

Kwartels eten van nature zaden, insecten en delen van planten. Het is belangrijk dit ook in gevangenschap te geven. Goede voeding voor kwartels bestaat uit: een aangekocht voermengsel, levende of droge insecten en verse groente. Dit geldt zowel voor Japanse kwartels als Chinese dwergkwartels.

Zorg dagelijks voor het voermengsel, geef 3 à 5 keer per week insecten en verse bladgroente.

Voermengsel

kwartelvoer
Dit is een goede basis voor kwartels, maar kan niet het enige voer voor hen zijn.

Je kan een kant en klaar voedermix voor kwartels en fazanten kopen. Dit bevat zaden, kalk en eiwitten. Soms bevat het ook extra eiwitpoeder, dit is vooral belangrijk voor kwartels die eieren leggen. Je kan ook gewoon volièrevogelvoer zadenmix kopen voor de kwartels, zolang je dit aanvult met de andere soorten voer en kalk. Van kwartels die eieren leggen wordt meer gevraagd dan van kwartels die dat niet doen, waardoor het voer hier ook op aangepast kan worden.

Het is niet voldoende om kwartels die in een volière met andere vogels zitten alleen maar voerrestjes te geven van de andere vogels. Dit is een te eenzijdig dieet.

Insecten

Bakje meelwormen
Bakje meelwormen

Kwartels zijn dol op insecten om te eten. Zowel gevriesdroogd als levend worden ze goed gegeten. Je kan levende meelwormen kopen bij specialistische dierenwinkels of dierenwinkels die ook producten voor reptielen verkopen. Zorg dat je de kleine meelwormen hebt, en niet de grote moriowormen. Deze wormen zijn eigenlijk de larven van kevers en kunnen bewaard worden in een stevig plastic bakje met ventilatie. Het zijn sterke insecten die wel een tijdje bewaard kunnen worden. Als je dit maar niks vind kan je gevriesdroogde wormen kopen, deze zijn helemaal droog en bewaren dus het makkelijkste. De kwartels zullen deze ook eten, maar soms herkennen ze ze niet als voedsel omdat het niet beweegt. Als ze eerst gewend zijn aan levende wormen zullen ze de droge wormen makkelijker herkennen als voedsel.

Je kan kwartels ook heel goed tam maken door het voeren van meelwormen. Ze zijn er namelijk dol op, waardoor ze sneller op je af komen en minder bang zijn. Vooral Japanse kwartels zullen al heel snel uit je hand eten als je hier meelwormpjes in hebt.

Groente

Geef je kwartels ook groenvoer te eten. Bijvoorbeeld een beetje andijvie, sla of het blad van een bloemkool. Je kan buiten ook op zoek gaan naar vogelmuur, weegbree en paardenbloemblad. Ook hier zijn ze dol op. Je mag ze elke dag groenvoer geven, maar geef niet teveel in één keer. Als ze niet gewend zijn om veel groente te krijgen, kunnen ze diarree krijgen van ineens een berg groenvoer.

Grit en maagkiezel

Het is geen echte voeding maar wel nodig voor een goede vertering: maagkiezel en grit. Grit zijn kleine stukjes schelp, dit geeft de vogels calcium en fosfor. Maagkiezel zijn kleine steentjes die de kwartels eten om te helpen met de vertering in de maag. Als je dit aanbied eten de kwartels het zelf naar behoefte.

Drinkwater

Natuurlijk ook cruciaal voor alle soorten kwartels: vers drinkwater. Zorg ervoor dat de kwartels er goed bij kunnen en het bakje niet zo diep is dat ze er in kunnen verdrinken als ze per ongeluk in vallen. Vooral kuikentjes kunnen makkelijk verdrinken in te diep water. Een ondiepe schaal met stenen of knikkers er in voorkomt dat kuikentjes erin verdrinken.
Maak elke dag het waterbakje schoon en ververs het water. Je kan ook twee waterbakken rouleren en de bak die je niet gebruikt helemaal schoonmaken en dan laten drogen. Dat voorkomt ziektes en bacteriegroei.

Mannelijke Chinese dwergkwartel
Mannelijke Chinese dwergkwartel