Kwarteleieren zijn een echte delicatesse. Er wordt dan doorgaans alleen gesproken over de eieren van de Japanse kwartel, want dat zijn de enige eieren die gegeten worden. De eieren van andere soorten zijn ook eetbaar, maar dit is minder gebruikelijk. Die eieren worden niet professioneel gekweekt voor consumptie. Bovendien zijn eieren van bijvoorbeeld de Chinese dwergkwartel heel erg klein en daardoor niet praktisch om te eten.
De eieren van Japanse kwartels zien er mooi uit. De eitjes zijn lichtbruin met donkerbruine vlekjes. Elk ei is anders. Er zijn ook compleet witte Japanse kwarteleieren, het vrouwtje heeft dan een mutatie die dat veroorzaakt.
Een kwartelei weegt gemiddeld 9 gram tot 12 gram en is dus vrij klein. Ter vergelijking: een kippenei weegt tussen de 60 en 75 gram. Kwarteleieren zijn gezond omdat ze naar verhouding meer vitamines en mineralen bevatten dan kippeneieren. Kwarteleitjes bevatten 2 maal zoveel vitamine A, B1, B2, D en E. Verder zijn ze rijk aan fosfor en calcium. Het is niet waar dat kwarteleieren geen cholesterol bevatten, net als elk ei bevat de dooier cholesterol.
Zelf kwartels houden voor de eieren
Je kan zelf Japanse kwartels houden voor de eieren. Je moet er dan voor zorgen dat je twee of meer gezonde hennen hebt. Een haan is niet nodig om eieren te krijgen. Om de kwartels gezond te houden, moet je zorgen voor goede huisvesting en goed voedsel. Het voedsel moet extra kalk en voldoende eiwitten bevatten. Qua huisvesting heeft de kwartel naast een tochtvrij nachthokje ook een ruimte nodig om de eieren te leggen. Kwartels bouwen niet echt een nest, maar kiezen wel een plekje uit met zacht materiaal zoals stro of hooi. Ze maken daar een kuiltje in en leggen de eieren daar in. Sommige Japanse kwartels leggen hun eieren kriskras door het hok en kijken er niet erg naar om. Japanse kwartels zijn erg slechte moeders omdat het soort hierop gefokt is. Mensen leggen de eieren al generaties lang in broedmachines, zodat de hennen niet meer geselecteerd worden op broeden of goede zorg voor de jongen. Als je zelf kwartels wilt fokken zonder broedmachine, kan je het beste een hen kopen die zelf ook door haar moeder is verzorgd.
Een Japanse kwartel die voldoende eiwitten krijgt en goed verzorgt wordt, legt tot 300 eieren per jaar. In de winter, als de dagen korter worden, stopt ze met leggen.
Zelf eet ik kwarteleieren omdat kwartels makkelijker zelf te houden zijn. Zelfs in de stad kan je kwartels houden, omdat ze bijna geen lawaai maken en minder groot zijn dan kippen. En mijn kwartels houd ik veel diervriendelijker dan hoe de kippen in de grote stallen worden gehouden.
Voedingswaarde van kwarteleitjes
Tenslotte vond ik nog deze tabel met de voedingswaarde van kwarteleieren in vergelijking met kippeneieren.